[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Gwiazdki z kruchego ciasta 

Przygotowanie: 30 min

Oczekiwanie: 30 min

Pieczenie: 15 min

Kaloryczność: 160 kcal/porcja


Składniki na 25 porcji
 

30 dag mąki

 

 

3 żółtka

 

 

20 dag masła

 

 

10 dag cukru

 

 

9 dag zmielonych migdałów

 

 

po szczypcie zmielonych goździków, cynamonu i kardamonu

 

 

10 dag konfitury, np. brzoskwiniowej lub morelowej

 

 

1/3 szklanki cukru pudru

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Masło posiekać z mąką. Wsypać cukier, dodać żółtka, migdały, goździki, cynamon i kardamon.

 

 

 

 

2.

Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki.

 

 

 

 

3.

Ciasto wyjąć, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Foremkami w kształcie gwiazdek wyciąć ciasteczka. W połowie gwiazdek wykroić na środku niewielki otworek.

 

 

 

 

4.

Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w temperaturze 180°C.

 

 

 

 

5.

Pełne gwiazki posmarować cienką warstwą konfitury (jeśli jest gęsta, podgrzać z łyżką wody). Przykryć gwiazdkami z otworkiem, przez sitko oprószyć cukrem pudrem.

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • donmichu.htw.pl